Screening – FMS

Hvad er FMS?

FMS står for Functional Movement Screen og er et systematisk screenings værktøj (et filter), der bedømmer og rangerer bevægemønstre. Det fokuserer på at identificere smerte og betydelige begrænsninger og/eller asymmetrier i 7 basale bevægemønstre.

 

Hvorfor screene bevægemønstre?

Betydeligt begrænsede og/eller asymmetriske bevægemønstre er ofte forbundne med en øget skades risiko. Screeningen fortæller os, om du har brug for yderligere undersøgelse inden for et eller flere områder FØR du begynder at træne, FØR du øger din trænings belastning og mængde, FØR du specialiserer din træning.

 

Hvem kan have fordel af en screening med FMS?

Patienten, der døjer med tilbagevendende bevægelses problemer i kroppen. Vi får klarhed over, hvilke bevægemønstre, der udgør en vedligeholdende faktor for patientens tilbagevendende gener. Hvis flere bevægemønstre fremstår som værende vedligeholdende, så får vi en prioriteret rækkefølge, at korrigere med dem i.

Det giver os en mulighed for at kunne rådgive patienten, omkring hvilke bevægemønstre, de bør undgå, mens vi korrigerer de(t) relevante bevægemønstre.

Det er desuden med til at give os klarhed over, om der er grønt lys til at styrketræne, konditionstræne og dyrke idrætsgren-specifik træning uden risiko for at denne træning skader dig, eller om der er bevægemønstre, der skal korrigeres først

 

Hvad er målet med FMS?

  • At hjælpe patienten/idrætsudøveren af med asymmetri og betydelige begrænsninger
  • At identificerer smerte. Er patienten i smerte under testen, så fortæller det os, at her er der et område, der kræver grundigere undersøgelse før noget som helst andet korrigeres eller trænes.

FMS udføres af kiropraktorerne Michael Hansen og Rasmus Hansen som begge er specialuddannet til at benytte dette screening værktøj.